باغ ایرانی

باغ ایرانی


[us_separator size=”small” show_line=”1″][us_breadcrumbs align=”right”][us_separator size=”small” show_line=”1″]

رویکرد معناشناختی عناصر و فضاهای شکل دهنده ی باغ ایرانی

نویسنده : فرانک هوشمندشعبان آبادی[1]*

1- دانشگاه علوم تحقیقات یزد.

 

چکیده

این مقاله بر آن است که به بررسی جلوه‌های هم‌افزایی عناصر باغ و بازشناسی برخی رموز پوشیده در «کلیت باغ ایرانی» بپردازد. از آنجایی که برای تحلیل باغ ایرانی به منظور دستیابی به نقش عناصر، نیازمند شناختی فراگیر از نحوه تاثیرگذاری آن­ها بر شکل­گیری باغ می­باشد. باغ ایرانی جوشیده از ارزش‌های فرهنگی محیطی است تا در محیط‌های مختلف، مقیاس‌ها و اشکال گوناگون، پاسخگوی نیازهای مادی و معنوی انسانی در برقراری ارتباط با طبیعت باشد. حال مسئله اینست که رمز و راز ماندگاری الگوی باغ‌سازی ایرانی چیست و چگونه توانسته‌ است در اقلیم‌ها و محیط‌های متنوع، سازگار و کاربردی شود؟

مطالعات موجود نشان می‌دهد که معماران و سازندگان باغ‌های ایرانی، به باورها و اعتقادات دینی، زبان اشاره و رمز، به ویژه دانش ضمنی محیطی موجود تکیه کرده و عناصر طبیعی مورد نیاز را با در نظر داشتن ویژگی‌های مشترک آن­ها به طور هماهنگ به کار بسته‌اند. نتیجه نهایی این همگرایی، کلیت پر راز و رمزی است که ضمن لحاظ بسیاری از واقعیت‌های زندگی و معیشت، به زیبایی موجب تجلی لایه‌های عمیق طبیعت‌گرایی در ایران و بسیاری از مناطق جهان است. اصول و شاخص­های برآمده از مجموعه عوامل ذکر شده همواره در طول تاریخ باغ سازی ایران در حال تداوم بوده و با وجود تفاوت در صورت­های مادی، اصول و شاخص­های اصلی آن همواره حفظ شده و در آینده می تواند توسط معماران مورد توجه قرار گیرد.

 

واژه‌هاي كليدي: باغ ایرانی، عناصر باغ ایرانی، معناشناختی، نمادگرایی، فضا.

روش تحقیق

به منظور بررسی بنیادهای فرهنگی و محیطی در باغ­های ایرانی لازم است تا با رویکردی توصیفی و تحلیلی به مطالعه عناصر کالبدی و ساختاری موجود در باغ­های ایرانی پرداخته شود .روش تحقیق در مطالعه حاضر تحلیلی – توصیفی است. به منظور انجام این پژوهش به روش اسنادی نمونه های موجود و شواهد تاریخی در ایران قبل و بعد از اسلام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

در این رویکرد با استناد به نمونه­های باغ سازی ، در رویه ای توصیفی نوع و سازوکارهای مداخلاتی در ساختار و عناصر کالبدی باغ­های ایرانی مورد شناخت و بازبینی قرارگرفته است. سپس با مطالعه منابع و مواد تحقیق به تطبیق آن­ها با مبانی اصولی و معیارهای طراحی مربوط پرداخته شده است.

[us_separator size=”huge”][us_separator size=”huge”]
[us_image image=”24761″ meta=”1″][us_image image=”24760″ meta=”1″][us_image image=”24758″ meta=”1″][us_image image=”24759″ meta=”1″]
 موارد برسی شده در این مقاله

1-تاثیر دیدگاه های ایرانیان باستان در ساختار و عناصرباغ ایرانی
(ساختار،آتش،گیاه،عناصر،باد،)
2-باغ ایرانی از دیدگاه باورهای اسلامی
( غرفه های بهشتی،نهرهای بهشتی،وسعت جنت)
3- بررسی مجموعه عوامل محیطی
(محیط شناسی اقلیمی، محیط شناسی تعهدی )
3-هدف باغ سازي

[us_btn label=”برای دانلود متن کامل مقاله کلیک کنید” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.8goosh.com%2Fproduct%2Farticle-1%2F|title:%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA%20%DA%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%20%D9%85%D8%B9%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C%20%D9%87%D8%B4%D8%AA%20%DA%AF%D9%88%D8%B4||”]

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × سه =