پیمانکار ساختمان

پیمانکار ساختمان


پیمانکار ساختمان و همه چیز درمورد آن 

ساخت و ساز یکی از صنایع مهم به شمار می رود، ما امروزه شاهد انواع و اقسام ساختمان ها هستیم که طراحی و ساخته می شوند. ساختمان ها می توانند متفاوت باشند، یعنی این که می توانند مسکونی، تجاری، اداری و یا … باشند.

برای این که پروژه ها بخواهند به نتیجه برسند، گروه های زیادی باید دست به دست هم بدهند تا همه کارها به خوبی انجام شود.

در نتیجه، برای این که بخواهید سریع تر و راحت پروژه های ساختمانی را به نتیجه برسانید؛ باید آن را به افراد متخصص و ماهر بسپارید.

افرادی که در حوزه ساخت و ساز به صورت تخصصی فعالیت می کنند، پیمانکار ساختمان نام دارند. وظیفه آن ها می تواند به عهده شخص حقیقی یا یک شرکت حقوقی باشد، البته پیمانکار با فراهم کردن نیروهای لازم و همین طور ابزارآلات برای اجرای بهتر پروژه وارد عمل می شود.

پیمانکاری ساختمان
صفر تا صد پیمانکاری ساختمان

در بین کارفرما و پیمانکار ساختمان یک قراردادی نوشته می شود که در آن موارد مختلفی را ذکر می کنند که عبارتند از:

  1. زمان پروژه
  2. نحوه طراحی و ساخت
  3. فراهم آوردن وسایل
  4. فراهم کردن ابزارها
  5. مواد و مصالح آن
  6. مبالغ و هزینه های تعریف شده
  7. نحوه پرداخت آن ها

 

پیمانکار کیست و چه کاری انجام می دهد؟ 

در پاسخ به این سوال که پیمانکار ساختمان کیست باید بهتان بگوییم که این واژه هم معنای حقوقی و هم حقیقی دارد، پیمانکار ساختمان قراردادهایی را برای طراحی، ساخت، جابه جایی و اجرا را با مسئولیت افراد حقیقی و حقوقی در بر می گیرد تا آن ها را به خوبی پیاده سازی کند.

به صورت عمومی کارفرماها، نمایندگانی را برای پروژه های خودشان در نظر می گیرند تا بتوانند به عنوان پیمانکار مسئولیت های مرتبط با آن ها را پیاده سازی کنند که از جمله آن ها می توان به گرفتن مجوز لازم، تهیه مصالح، امنیت و سلامت کارکنان و دریافت خدمات دیگر اشاره کرد.

در زمانی که یک قرارداد بین پیمانکار ساختمان و کارفرما ایجاد می شود یک شرایطی ایجاد می کند تا به دو صورت اختصاصی و عمومی باشد و همه چیز را در آن به صورت واضح بررسی می کند.

 

پیمانکاران ساختمان چه وظایفی دارند؟

پیمانکاران ساختمانی یک سری وظایفی دارند که به قرارداد بستگی دارد که پیمانکار ساختمان و کارفرما با هم دیگر آن را تنظیم کرده اند تا اجرا شود.

تمامی کارهایی که در آن جا ذکر می شود به عهده یک پیمانکار بستگی دارد.

بی شک پیمانکار این وظیفه را دارد تا بتواند یک ساخت و ساز را کنترل کند، اما اگر یک سری جزئیات هم داخل آن ثبت شده باشد به عهده پیمانکار است.

البته پیمانکار ساختمان علاوه بر موارد گفته شده یک سری وظایف دیگری هم برعهده دارد. برنامه ریزی برای تهیه منابع و مصالح برای ساخت و ساز، فراهم کردن نیروهای انسانی، ابزارآلات و … از دیگر وظایف پیمانکار ساختمان به شمار می رود.

نظارت روی اجراهای پروژه ها مطابق با برنامه و نقشه های طراحی و همین طور ارائه تعهد برای انجام کارها از دیگر کارهایی است که بین کارفرما و پیمانکار ساختمان از دیگر مواردی هست که تعیین می شود.

پیمانکار باید بتواند در همه مراحل با بررسی کردن روی اجرای بخش های گوناگون از کیفیت کار مطمئن شود و همین طور از تجهیزات و منابع انسانی در پروژه هم محافظت کند.

 

انواع پیمانکاری ساختمان 

برای پیمانکاری ساختمان یک سری انواع وجود دارد، فرد و یا کسی که مسئول پروژه ساخت و ساز است، تصمیم می گیرد تا چند پیمانکار یا یک پیمانکار به کار بگیرید.

ما امروزه شاهد انواع و اقسام پیمانکاری ساختمان هستیم پس با ما همراه شوید.

 

پیمانکاری آرماتور بندی و بتن ریزی

اولین نوع پیمانکاری که باید بشناسید، پیمانکاری آرماتور بندی و بتن ریزی است که در آن آرماتوربندی بخش های مختلف مانند سقف، ستون و … به کارشناسان و افراد دیگر سپرده می شود به همین دلیل در پروژه های بزرگ و حساس از پیمانکاران با تجربه بهره می گیرند تا بتوانند کارها را به خوبی مدیریت کنند.

 

پیمانکاری

 

پیمانکاری تخریب و خاک برداری

پیمانکاری در این زمینه یکی از مهم ترین مراحل ساخت و ساز است. شما باید بدانید که چطور می توانید از آن ها استفاده کنید، اما در مراحل ابتدایی پروژه یک پیمانکار ساختمان تعیین می شود تا کارهای خاک برداری و تخریب را انجام دهد.

 

پیمانکاری در لوله کشی و تاسیسات

یکی دیگر از مدل های پیمانکاری بررسی ساخت و ساز برای تاسیسات می باشد.

پیمانکاری در این زمینه پس از انجام کارهای دیگر مانند سفت کاری و پیش از شروع نازک کاری انجام می گیرد ئ باید تا پایان پروژه تمام شود.

 

قراردادهای پیمانکاری ساخت و ساز

یکی از بخش های مهم در زمان انتخاب و همکاری پیمانکار ساختمان، قراردادی است که بین او و کارفرما انجام می شود. مانند تمامی کسب و کارهای دیگر یک سری قرار داد در آن تنظیم می گردد.

نخستین نوع قراردادی که بین کارفرما و پیمانکار انجام شود نشان می دهد که هزینه های کلی به چه اندازه باید پرداخت شود و تمام هزینه ها شامل چه مواردی می باشد و قرارداد مطابق با آن ارزیابی می شود تا صفر تا صد مبالغ را بتوانند در نظر بگیرند.

در برخی از موارد، اگر کارفرما توانایی لازم برای برآورد هزینه ها را داشته باشد، خودش به تنهایی مسئولیت این کار را بر عهده می گریرد و در برخی از مواقع، پیمانکار ساخت و ساز خودش نقش ناظر را هم دارد.

لازم به ذکر است، اگر یک شرکت بخواهد برای پیمانکاری ساختمان به صورت رسمی ثبت گردد، باید یک سری مدارک لازم را در این زمینه ارائه دهد که از جمله آن ها می توان به کپی شناسنامه، کارت ملی، اساسنامه، اظهارنامه و … اشاره کرد.

 

قرارداد با مصالح

در قرارداد با مصالح، پیمانکار وظایف بیشتری را برعهده دارد، او علاوه بر وظایف کلی پیمانکار ساختمان باید مصالحی که لازم هست را فراهم کند. این مدل قراردادها در شهرهای بزرگ انجام می شود.

 

قرارداد بدون مصالح

قرداد بدون مصالح با مدلی که گفتیم تفاوت دارد، در این مدل قراردادها تهیه لوازم مصرفی به عهده کارفرما می باشد.

پیمانکار ساختمان هم این وظیفه را دارد تا بتواند کارهای لازم را با توجه به موارد از قبل تهیه شده انجام دهد، از این رو در این مدل قراردادها اگر پروژه به دلیل کافی نبودن منابع با تاخیر انجام شود، پیمانکار هیچ گونه مسئولیتی را نخواهد داشت.

 

قراردادهای درصدی

به دلیل وجود سود و مزایا در دو سمت قرارداد، این مدل تفاهم بین یک پیمانکار و کارفرما کارایی بالایی دارد. در این نوع قرار داد، کارفرما فقط هزینه های لازم به نیروی انسانی، مصالح و تجهیزات را با فاکتورهای تعیین شده پرداخت می کند و هزینه های بیشتر را پرداخت نخواهد کرد.

از طرفی درصدی از هر کارمزد هم به مدیر پیمان داده شده و به دلیل کیفیت کار باید نزد کارفرما بماند.

 

نگاهی به پیمانکار دست دوم

تا به این جا در مورد پیمانکار ساختمان و موارد مرتبط با آن آشنا شده ایم، اما بهتر است نگاهی به پیمانکار دست دوم هم داشته باشیم که شاید آگاهی از آن یک سری جذابیت ها برایتان داشته باشد.

پیمانکار دست دوم، فردی است که پیمانکار اصلی برای انجام یک سری کارها و پیشرفت در کارهای دیگر در نظر می گیرد.

کاری که پیمانکار دست دوم انجام می دهد کمک به پیمانکار اصلی برای انجام یک سری کارهای اصلی است.

در بیشتر موارد کارفرما زمانی که با یک شرکت پیمانکاری ساختمان قراردادی را می بندید که شرکت نمی تواند همه آن ها را به درستی انجام دهد و آن ها را به اتمام برساند تا بخش های مختلف باید با هم دیگر هماهنگ باشند.

از این رو آن ها بخشی از کارها را به یک فرد متخصص می دهند تا بتواند به بهترین نحو، آن ها را انجام دهد و با درصد زیادی آن را به نتیجه برساند.

به همین دلیل پیمانکار اصلی با دیگر پیمانکاران قراردادی را تعیین می کند که به آن ها پیمانکار دست دوم می گویند.

لازم به ذکر است که پیمانکار دست دوم با پیمانکار اصلی به صورت مستقیم در ارتباط نیست.

 

نکاتی درمورد پیمانکار دست دوم

درمورد پیمانکار دست دوم هم باید یک سری موارد را بدانید. یک پیمانکار دست دوم هم به صورت حقیقی می تواند باشد و هم به شکل حقوقی، یعنی هم فرد می تواند باشد و یا هم یک شرکت کار را انجام دهد.

عموما قراردادهایی که بین پیمانکار اصلی و دست دوم انجام می شود مکتوب نیستند و این مدل پیمانکاری هم همیشگی نیستند، پیمانکار دست دوم، فقط یک سری وظایف را بر عهده دارد و تمامی کارهای اجرایی با مسئولیت پیمانکار اصلی است که با کارفرما در ارتباط است.

 

پیمانکاری به صورت عمومی چه تعریفی دارد؟

پیمانکار، به فردی حقیقی یا حقوقی گفته می شود که وظیفه اجرای پیمانکاری ساختمان را بر عهده می گیرد. نمایندگان و جانشین های پیمانکار هم، همان مسئولیت او را برعهده دارند.

ما این جا با پیمانکار عمومی هم روبه رو هستیم، پیمانکار عمومی به شرکتی می گویند که تجربه کافی در حوزه اجرای پروژه های ساختمانی را بر عهده دارد و می توان با در نظر داشتن آن مسئولیت پیمانکاری ساختمان را به عهده او داد.

از طرفی باید بدانید که پیمانکار جزء اشخاص حقیقی و حقوقی است که می تواند  کارهای تخصصی را بر عهده بگیرد با بخش های گوناگون کار کند.

به صورت کلی، پیمانکاری به رشته فعالیتی می گویند که به زمینه ساخت و ساز، ساختمان مسکونی تجاری یا پروژه های صنعتی در ارتباط می باشد. پیمانکار شخصی حقیقی یا شرکت است که در آن فرآیند تهیه مصالح، جابه جایی، مراحل ساخت و اجرا و … برعهده می گیرد. این وظایف هماهنگ با قراردادهای کاری هستند و اهمیت زیادی دارند.

کارفرماها باید انتظارات و کارهای خودشان را در این زمان، در قرارداد با پیمانکار ذکر کنند تا بتوانند برنامه ریزی های لازم را انجام دهند.

 

هزینه های پیمانکاری ساخت و ساز

برای پیمانکاری ساختمان، بخش هزینه ها اهمیت زیادی دارد، به صورت کلی هزینه ها می توانند با توجه به ساخت متر مربع یا ساخت به شکل درصدی باشند تا هزینه های پیمانکاری پرداخت گردد.

هر یک از روش ها می توانند یک ویژگی خاصی داشته باشند که باید یکی از آن ها را انتخاب کند. هزینه های برآورد شده تنها برای اجرت انجام کار است و موارد دیگری هم وجود دارند که برای نظام مهندسی، شهرداری و موارد دیگر می باشند که برعهده کارفرما هستند.

وظایف پیمانکار با توجه به قرارداد با کارفرما بررسی می شود و انتظار می رود که کارهایی که تعیین شده است را پیمانکار با دقت انجام دهد.

در پروژه های بزرگ و ساختمان سازی با تعداد واحد زیاد، هزینه ها پیش از انجام هر کاری بررسی می شود و برای بهبود این روند و مدیریت هزینه ها، انتخاب بهترین پیمانکار ساختمان، مهم ترین کار است.

 

وظایف پیمانکار ساخت و ساز در یک نگاه

  • برنامه ریزی برای پیشرفت پروژه ها
  • پایبندی به نقشه ها
  • اجرای تمامی قوانین در مراحل ساخت و ساز
  • بازیابی و نظارت در پیشرفت ها
  • پیگیری مداوم و بازدید از پروژه ها
  • رعایت مقررات ایمنی و مسئولیت در مقابل حادثه ها
  • حفظ امینت کارگاه و تهیه وسایل مورد نیاز

 

پیمانکار موفق ساختمان چه ویژگی هایی دارد؟

  • مهارت و تجربه بالا
  • تعهد و مسئولیت پذیری
  • ارائه کار مطابق قوانین ایمنی
  • زمان بندی مناسب
  • استفاده از متریال با کیفیت
  • مدیریت منابع
  • ارتباط مناسب با کارفرما

 

اهمیت انتخاب پیمانکار

برای انجام هر کاری باید به فردی مراجعه شود که خدمات تخصصی ارائه می دهد. اگر کار توسط، افراد متخصص انجام شود دیگر نیازی نیست تا درمورد آن نگران باشید.

برای ساخت و ساز هم این عامل اهمیت زیادی دارد، شما اگر کار ساختمان را به پیمانکار بی تجربه یا بی مسئولیت بسپارید، نتیجه کار مسلما بی کیفیت و نامطلوب خواهد بود.

 

 

مهم ترین نکاتی که پیمانکار در نظر می گیرد

در پیمانکاری ساختمان، پیمانکار باید یک طرح برای پروژه داشته باشد، در کنار آن باید جزئیات را به خوبی پوشیی دهد.

پیش از انجام کار پیمانکار باید یک لیست مناسب تهیه کند تا بتواند با توجه به آن ها برنامه ریزی را انجام دهد و هزینه ها را کنترل کند.

از طرفی پیمانکار، باید از تجارب گذشته خودش به درستی استفاده کند و استراتژی های دیگر را به نتیجه برساند و خطرات و ریسک های دیگر را هم ارزیابی کند.

 

چند نکته برای بستن قرارداد پیمانکاری

برای این که بخواهید قراردادهای پیمانکاری را انجام دهید به یک سری موارد باید توجه کنید، هر چه این ها را بیشتر رعایت کنید، کار برایتان بهتر انجام می شود.

  • باید مشخصات قرارداد کارفرما و پیمانکار را کامل مشخص کنید.
  • موضوع قراردادها را مشخص کنید.
  • اسناد و مدارک لازم را فراهم کرده و دقت کنید.
  • مبلغ پیمانکاری در اینجا باید توافق شود.
  • هر آن چه که دو طرف باید رعایت کنند را ارزیابی کرده و مکتوب کنید.
  • هزینه ها را پیش از انجام کار بررسی کنید و به نتیجه برسانید.

 

چطور پیمانکار با تجربه انتخاب کنیم؟

امروزه شرکت های زیادی هستند که در زمینه جنبه های مختلف ساخت و ساز فعالیت می کنند، همین طور افرادی هستند که به عنوان پیمانکار وارد عمل می شوند.

شما می توانید با بررسی کردن آن ها، یکی شان را به عنوان ارائه دهنده خدمات انتخاب کنید، اما نکته ای که باید بدانید این است که همیشه حواستان به نحوه ارائه خدمات و تجربه ها در نظر داشته باشید، نمونه کارهای آن ها را به دقت بررسی کنید و نتایج نهایی را مشاهده کنید تا مشکلی ایجاد نشود. اگر نتوانید پیمانکار مناسب، انتخاب کنید، مسلما پروژه هایتان به موفقیت نمی رسند؛ چون که بخش زیادی از کار به نحوه عملکرد پیمانکار ساختمان بستگی دارد که چطور هزینه ها و مفاد قرارداد را پوشش می دهد و می تواند از آن بهره بگیرد.

 

سخن پایانی

به نتیجه رساندن پروژه ها به همکاری، زمان بندی و برنامه ریزی نیاز دارد، هر کاری را شما نمی توانید به تنهایی انجام دهید، پس همکاری کارفرما و پیمانکار ساختمان با سایر پرسنل اهمیت زیادی دارد.

شما باید برای پروژه ها از افراد متخصص بهره بگیرید تا بتوانید به نتایج خوبی برسید.

پروژه های پیمانکاری تنها به ساخت و ساز واحدهای مسکونی چند واحدی خلاصه نمی شود، بلکه دامنه و گسترش آن ها روز به روز افزایش پیدا کرده است که امروزه شامل مجتمع های اداری، تجاری، بازارها و … هم می شود.

پس نتیجه کار اهمیت فوق العاده بالایی دارد و شما باید آن ها را در نظر داشته باشید.

اگر بخواهید این کارها را انجام دهید ممکن است یک سری مشکلات و چالش ها برایتان ایجاد شود، بهترین کار این است که شما قراردادها را به خوبی تنظیم کنید تا بتوانید نتایج خوبی بگیرید و از بروز مشکلات جلوگیری نمایید.

 

سوالات متداول

پیمانکار ساختمان چه وظایفی به عهده می گیرد؟ مواردی مثل نظارت کامل روی اجرا دقیق و مطابق با نقشه، برنامه ریزی، حفظ امنیت و تجهیزات و  … از وظایف پیمانکار به شمار می رود.

انواع پیمانکاری ساخت و ساز کدام است؟ پیمانکاری در زمینه تخریب، خاکبرداری، آرماتوربندی، بتن ریزی و لوله کشی.

هزینه پیمانکار ساختمان به چه چیزهایی بستگی دارد؟ هزینه ها به نوع قرارداد، مفاد آن و برنامه ریزی های بین کارفرما و پیمانکار بستگی دارد.

چطور همکاری می تواند بین پیمانکار ساختمان و کارفرما بدون چالش باشد؟ با تنظیم دقیق قراردادها، چالش هایی ایجاد نخواهد شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 4 =